This article includes a list of references, related reading, or external links, but its sources remain unclear because it lacks inline citations .(October 2025) |
In Hindu mythology, the God Shiva has 108 names. The following is a list of the names.
| क्रमांक | Names (संस्कृत) | मन्त्र (देवनागरी) | Mantra (IAST) | Meaning / भावार्थ |
|---|---|---|---|---|
| 1 | शिव | ॐ शिवाय नमः। | Om Shivāya Namaḥ | जो अत्यन्त मङ्गलकर हैं |
| 2 | महेश्वर | ॐ महेश्वराय नमः। | Om Maheśvarāya Namaḥ | जो देवों के देव हैं |
| 3 | शम्भु | ॐ शम्भवे नमः। | Om Śambhave Namaḥ | जो सुख-सम्पत्ति प्रदान करने वाले हैं |
| 4 | पिनाकी | ॐ पिनाकिने नमः। | Om Pinākine Namaḥ | जो पिनाक नामक धनुष धारण करने वाले हैं |
| 5 | शशिशेखर | ॐ शशिशेखराय नमः। | Om Śaśiśekharāya Namaḥ | जो शीश पर चन्द्रमा धारण करने वाले हैं |
| 6 | वामदेव | ॐ वामदेवाय नमः। | Om Vāmadevāya Namaḥ | जो समस्त प्रकार से शुभ एवं सुन्दर हैं |
| 7 | विरूपाक्ष | ॐ विरूपाक्षाय नमः। | Om Virūpākṣāya Namaḥ | जिनके माथे पर विलक्षण नेत्र है |
| 8 | कपर्दी | ॐ कपर्दिने नमः। | Om Kapardine Namaḥ | जो जटा धारण करने वाले हैं |
| 9 | नीललोहित | ॐ नीललोहिताय नमः। | Om Nīlalohitāya Namaḥ | जो नीले तथा लाल वर्ण वाले हैं |
| 10 | शङ्कर | ॐ शङ्कराय नमः। | Om Śaṅkarāya Namaḥ | जो सुख-सम्पदा प्रदान करने वाले हैं |
| 11 | शूलपाणी | ॐ शूलपाणिने नमः। | Om Śūlapaṇine Namaḥ | जो त्रिशूल धारण करने वाले हैं |
| 12 | खट्वाङ्गी | ॐ खट्वाङ्गिने नमः। | Om Khaṭvāṅgine Namaḥ | जो खट्वाङ्ग नामक आयुध धारण करने वाले हैं |
| 13 | विष्णुवल्लभ | ॐ विष्णुवल्लभाय नमः। | Om Viṣṇuvallabhāya Namaḥ | जो भगवान विष्णु को अतिप्रिय हैं |
| 14 | शिपिविष्ट | ॐ शिपिविष्टाय नमः। | Om Śipiviṣṭhāya Namaḥ | जो अपने स्वरूप से विशिष्ट किरणें उत्सर्जित करते हैं |
| 15 | अम्बिकानाथ | ॐ अम्बिकानाथाय नमः। | Om Ambikānāthāya Namaḥ | जो देवी अम्बिका अर्थात् पार्वती के पति हैं |
| 16 | श्रीकण्ठ | ॐ श्रीकण्ठाय नमः। | Om Śrīkaṇṭhāya Namaḥ | जो सुन्दर कण्ठ वाले हैं |
| 17 | भक्तवत्सल | ॐ भक्तवत्सलाय नमः। | Om Bhaktavatsalāya Namaḥ | जो अपने भक्तों से अगाध प्रेम करने वाले हैं |
| 18 | भव | ॐ भवाय नमः। | Om Bhavāya Namaḥ | जो स्वयं सृष्टि के रूप में प्रकट होने वाले हैं |
| 19 | शर्व | ॐ शर्वाय नमः। | Om Śarvāya Namaḥ | जो समस्त कष्टों एवं पापों को नष्ट करने वाले हैं |
| 20 | त्रिलोकेश | ॐ त्रिलोकेशाय नमः। | Om Trilokeśāya Namaḥ | जो तीनों लोकों के स्वामी हैं |
| 21 | शितिकण्ठ | ॐ शितिकण्ठाय नमः। | Om Śitikhaṇṭhāya Namaḥ | जो श्वेत कण्ठ वाले हैं |
| 22 | शिवाप्रिय | ॐ शिवाप्रियाय नमः। | Om Śivāpriyāya Namaḥ | जो देवी पार्वती को अत्यन्त प्रिय हैं |
| 23 | उग्र | ॐ उग्राय नमः। | Om Ugrāya Namaḥ | जो अत्यन्त उग्र प्रकृति वाले हैं |
| 24 | कापाली | ॐ कपालिने नमः। | Om Kāpāline Namaḥ | जो गले में कपाल की माला धारण करने वाले हैं |
| 25 | कामारि | ॐ कामारये नमः। | Om Kāmāraye Namaḥ | जो कामदेव के परम शत्रु हैं |
| 26 | अन्धकासुरसूदन | ॐ अन्धकासुरसूदनाय नमः। | Om Andhakāsurasūdanāya Namaḥ | जो अन्धकासुर का वध करने वाले हैं |
| 27 | गङ्गाधर | ॐ गङ्गाधराय नमः। | Om Gaṅgādharāya Namaḥ | जो जटाओं में देवी गङ्गा को धारण करने वाले हैं |
| 28 | ललाटाक्ष | ॐ ललाटाक्षाय नमः। | Om Lalāṭākṣāya Namaḥ | जो अपने ललाट पर नेत्र धारण करते हैं |
| 29 | कालकाल | ॐ कालकालाय नमः। | Om Kālākālāya Namaḥ | जो काल अर्थात् यम के भी काल हैं |
| 30 | कृपानिधि | ॐ कृपानिधये नमः। | Om Kṛpānidhaye Namaḥ | जो कृपा के सागर हैं |
| 31 | भीम | ॐ भीमाय नमः। | Om Bhīmāya Namaḥ | जो भीम के समान बलवान हैं |
| 32 | परशुहस्त | ॐ परशुहस्ताय नमः। | Om Paraśuhastāya Namaḥ | जो परशु अर्थात् फरसा नामक अस्त्र धारण करने वाले हैं |
| 33 | मृगपाणि | ॐ मृगपाणये नमः। | Om Mṛgapāṇaye Namaḥ | जो भक्तों के मनरूपी मृग को धारण करने वाले हैं |
| 34 | जटाधर | ॐ जटाधराय नमः। | Om Jaṭādharāya Namaḥ | जो जटा धारण करने वाले हैं |
| 35 | कैलासवासी | ॐ कैलासवासिने नमः। | Om Kailāsavāsine Namaḥ | जो कैलाश पर्वत पर निवास करने वाले हैं |
| 36 | कवची | ॐ कवचिने नमः। | Om Kavachine Namaḥ | जो कवच धारण करने वाले हैं |
| 37 | कठोर | ॐ कठोराय नमः। | Om Kaṭhorāya Namaḥ | जो अत्यन्त सुदृढ़ एवं अति बलशाली हैं |
| 38 | त्रिपुरान्तक | ॐ त्रिपुरान्तकाय नमः। | Om Tripurāntakāya Namaḥ | जो त्रिपुरासुर का अन्त करने वाले हैं |
| 39 | वृषाङ्क | ॐ वृषाङ्काय नमः। | Om Vṛṣāṅkāya Namaḥ | जिनके ध्वज पर नन्दी का चिन्ह अङ्कित है |
| 40 | वृषभारूढ | ॐ वृषभारूढाय नमः। | Om Vṛṣabhārūḍhāya Namaḥ | जो नन्दी पर सवार हैं |
| 41 | भस्मोद्धूलितविग्रह | ॐ भस्मोद्धूलितविग्रहाय नमः। | Om Bhasmoddhūlitavigrahāya Namaḥ | जो सम्पूर्ण शरीर पर भस्म धारण करने वाले हैं |
| 42 | सामप्रिय | ॐ सामप्रियाय नमः। | Om Sāmapriyāya Namaḥ | जिन्हें सामवेद अत्यन्त प्रिय है |
| 43 | स्वरमय | ॐ स्वरमयाय नमः। | Om Svaramayāya Namaḥ | जो सातों स्वरों में निवास करने वाले हैं |
| 44 | त्रयीमूर्ति | ॐ त्रयीमूर्तये नमः। | Om Trayīmūrtaye Namaḥ | जो ऋग्वेद, यजुर्वेद एवं सामवेद के रूप में स्थित हैं |
| 45 | अनीश्वर | ॐ अनीश्वराय नमः। | Om Anīśvarāya Namaḥ | जो स्वयं ही सबके स्वामी हैं |
| 46 | सर्वज्ञ | ॐ सर्वज्ञाय नमः। | Om Sarvajñāya Namaḥ | जो सर्वज्ञ हैं |
| 47 | परमात्मा | ॐ परमात्मने नमः। | Om Paramātmané Namaḥ | जो परम पिता परमेश्वर हैं |
| 48 | सोमसूर्याग्निलोचन | ॐ सोमसूर्याग्निलोचनाय नमः। | Om Somasūryāgnilocanāya Namaḥ | जो चन्द्र, सूर्य एवं अग्नि को अपने तीन नेत्रों के रूप में धारण करने वाले हैं |
| 49 | हविस् | ॐ हविषे नमः। | Om Haviṣe Namaḥ | जो हवि अर्थात् आहुति के साक्षात् स्वरूप हैं |
| 50 | यज्ञमय | ॐ यज्ञमयाय नमः। | Om Yajñamayāya Namaḥ | जो स्वयं यज्ञ स्वरूप हैं |
| 51 | सोम | ॐ सोमाय नमः। | Om Somāya Namaḥ | जो चन्द्रमा के समान शीतल एवं निर्मल हैं |
| 52 | पञ्चवक्त्र | ॐ पञ्चवक्त्राय नमः। | Om Pañcavaktrāya Namaḥ | जो पाँच मुख वाले हैं |
| 53 | सदाशिव | ॐ सदाशिवाय नमः। | Om Sadāśivāya Namaḥ | जो सदैव शुभ हैं |
| 54 | विश्वेश्वर | ॐ विश्वेश्वराय नमः। | Om Viśveśvarāya Namaḥ | जो सम्पूर्ण सृष्टि के स्वामी हैं |
| 55 | वीरभद्र | ॐ वीरभद्राय नमः। | Om Vīrabhadrāya Namaḥ | जो अत्यन्त उग्र स्वभाव वाले हैं |
| 56 | गणनाथ | ॐ गणनाथाय नमः। | Om Gaṇanāthāya Namaḥ | जो समस्त गणों के स्वामी हैं |
| 57 | प्रजापति | ॐ प्रजापतये नमः। | Om Prajāpataye Namaḥ | जो समस्त प्राणियों के स्वामी हैं |
| 58 | हिरण्यरेता | ॐ हिरण्यरेतसे नमः। | Om Hiraṇyaretase Namaḥ | जो सहस्र सूर्यों के समान तेज धारण करने वाले हैं |
| 59 | दुर्धर्ष | ॐ दुर्धर्षाय नमः। | Om Durdharṣāya Namaḥ | जिन्हें पराजित नहीं किया जा सकता |
| 60 | गिरीश | ॐ गिरीशाय नमः। | Om Giriśāya Namaḥ | जो पर्वतों के स्वामी हैं |
| 61 | गिरिश | ॐ गिरिशाय नमः। | Om Giriśāya Namaḥ | जो कैलाश पर्वत पर शयन करने वाले हैं |
| 62 | अनघ | ॐ अनघाय नमः। | Om Anaghāya Namaḥ | जो पापों से रहित हैं |
| 63 | भुजङ्गभूषण | ॐ भुजङ्गभूषणाय नमः। | Om Bhujangabhūṣaṇāya Namaḥ | जो सर्पों को आभूषण के रूप में धारण करने वाले हैं |
| 64 | भर्ग | ॐ भर्गाय नमः। | Om Bhargāya Namaḥ | जो समस्त पापों को नष्ट करने वाले हैं |
| 65 | गिरिधन्वा | ॐ गिरिधन्विने नमः। | Om Giridhanviné Namaḥ | जो मेरु पर्वत को अपने धनुष के रूप में धारण करने वाले हैं |
| 66 | गिरिप्रिय | ॐ गिरिप्रियाय नमः। | Om Giripriyāya Namaḥ | जिन्हें पर्वत अति प्रिय हैं |
| 67 | कृत्तिवासा | ॐ कृत्तिवाससे नमः। | Om Kṛttivāsse Namaḥ | जो गजचर्म धारण करने वाले हैं |
| 68 | पुराराति | ॐ पुरारातये नमः। | Om Purārātaye Namaḥ | जो त्रिपुरासुर एवं उसके तीनों लोकों का संहार करने वाले हैं |
| 69 | भगवान् | ॐ भगवते नमः। | Om Bhagavate Namaḥ | जो परम पिता परमेश्वर हैं |
| 70 | प्रमथाधिप | ॐ प्रमथाधिपाय नमः। | Om Pramathādhipāya Namaḥ | जो प्रमथगणों अर्थात् शिवगणों के अधिपति हैं |
| 71 | मृत्युञ्जय | ॐ मृत्युञ्जयाय नमः। | Om Mṛtyuñjayāya Namaḥ | जो मृत्यु पर विजय प्राप्त करने वाले हैं |
| 72 | सूक्ष्मतनु | ॐ सूक्ष्मतनवे नमः। | Om Sūkṣmatanave Namaḥ | जो सूक्ष्म देह धारण करने वाले हैं |
| 73 | जगद्व्यापी | ॐ जगद्व्यापिने नमः। | Om Jagadvyāpine Namaḥ | जो सम्पूर्ण सृष्टि में विद्यमान रहने वाले हैं |
| 74 | जगद्गुरु | ॐ जगद्गुरवे नमः। | Om Jagadgurave Namaḥ | जो समस्त लोकों के गुरु हैं |
| 75 | व्योमकेश | ॐ व्योमकेशाय नमः। | Om Vyomakeśāya Namaḥ | जिनके केश सम्पूर्ण आकाश में व्याप्त हैं |
| 76 | महासेनजनक | ॐ महासेनजनकाय नमः। | Om Mahāsenajanakāya Namaḥ | जो भगवान कार्तिकेय के पिता हैं |
| 77 | चारुविक्रम | ॐ चारुविक्रमाय नमः। | Om Cāruvikramāya Namaḥ | जो सौन्दर्य को जीतने वाले हैं |
| 78 | रुद्र | ॐ रुद्राय नमः। | Om Rudrāya Namaḥ | जो भयंकर स्वरूप वाले हैं |
| 79 | भूतपति | ॐ भूतपतये नमः। | Om Bhūtapатaye Namaḥ | जो भूतप्रेत एवं पञ्च महाभूतों के स्वामी हैं |
| 80 | स्थाणु | ॐ स्थाणवे नमः। | Om Sthāṇave Namaḥ | जो अचल और शाश्वत प्रभु हैं |
| 81 | अहिर्बुध्न्य | ॐ अहिर्बुध्न्याय नमः। | Om Ahirbudhnyāya Namaḥ | जो कुण्डलिनी धारण करने वाले हैं |
| 82 | दिगम्बर | ॐ दिगम्बराय नमः। | Om Digambarāya Namaḥ | जो दिशाओं को वस्त्र के रूप में धारण करने वाले हैं |
| 83 | अष्टमूर्ति | ॐ अष्टमूर्तये नमः। | Om Aṣṭamūrtaye Namaḥ | जो आठ रूपों वाले हैं |
| 84 | अनेकात्मा | ॐ अनेकात्मने नमः। | Om Anekātmané Namaḥ | जो अनेक रूप धारण करने वाले हैं |
| 85 | सात्त्विक | ॐ सात्त्विकाय नमः। | Om Sāttvikāya Namaḥ | जो परम सात्विक हैं |
| 86 | शुद्धविग्रह | ॐ शुद्धविग्रहाय नमः। | Om Śuddhavigrahāya Namaḥ | जो पूर्ण रूप से शुद्ध एवं निर्मल हैं |
| 87 | शाश्वत | ॐ शाश्वताय नमः। | Om Śāśvatāya Namaḥ | जो अनन्त एवं अविनाशी हैं |
| 88 | खण्डपरशु | ॐ खण्डपरशवे नमः। | Om Khaṇḍaparśave Namaḥ | जो खण्डित परशु धारण करने वाले हैं |
| 89 | अज | ॐ अजाय नमः। | Om Ajāya Namaḥ | जो अजन्मा अर्थात् शाश्वत हैं |
| 90 | पाशविमोचक | ॐ पाशविमोचकाय नमः। | Om Pāśavimochakāya Namaḥ | जो समस्त सांसरिक बन्धनों से मुक्त करने वाले हैं |
| 91 | मृड | ॐ मृडाय नमः। | Om Mṛḍāya Namaḥ | जो सुख प्रदान करने वाले हैं |
| 92 | पशुपति | ॐ पशुपतये नमः। | Om Paśupataye Namaḥ | जो समस्त जीवों के स्वामी हैं |
| 93 | अग्निहोत्र | ॐ अग्निहोत्राय नमः। | Om Agnihotráya Namaḥ | जो अग्निहोत्र यज्ञ रूप हैं |
| 94 | शिवशक्ति | ॐ शिवशक्तये नमः। | Om Śivaśaktaye Namaḥ | जो शिव और शक्ति के संयोग रूप हैं |
| 95 | भस्मेश्वर | ॐ भस्मेश्वराय नमः। | Om Bhasmeśvarāya Namaḥ | जो भस्म रूप धारण करने वाले हैं |
| 96 | शिरोमणि | ॐ शिरोमणये नमः। | Om Śiromaṇaye Namaḥ | जो प्रमुख एवं श्रेष्ठ हैं |
| 97 | क्षिप्रदर्शी | ॐ क्षिप्रदर्शिने नमः। | Om Kṣipradarśine Namaḥ | जो शीघ्र दर्शन देने वाले हैं |
| 98 | व्याल | ॐ व्यालाय नमः। | Om Vyālāya Namaḥ | जो सर्प रूप धारण करने वाले हैं |
| 99 | धूम्र | ॐ धूम्राय नमः। | Om Dhūmrāya Namaḥ | जो धूम्र वेश में हैं |
| 100 | भुवनेश्वर | ॐ भुवनेश्वराय नमः। | Om Bhuvaneśvarāya Namaḥ | जो सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड के स्वामी हैं |
| 101 | त्रिनेत्र | ॐ त्रिनेत्राय नमः। | Om Trinetraje Namaḥ | जो तीन नेत्रों वाले हैं |
| 102 | नटराज | ॐ नटराजाय नमः। | Om Naṭarājāya Namaḥ | जो नृत्य के स्वामी हैं |
| 103 | भैरव | ॐ भैरवाय नमः। | Om Bhairavāya Namaḥ | जो उग्र भैरव रूप वाले हैं |
| 104 | शूलिनी | ॐ शूलिन्याय नमः। | Om Śūlinyāya Namaḥ | जो शूल धारण करने वाले हैं |
| 105 | वज्रदंष्ट्र | ॐ वज्रदंष्ट्राय नमः। | Om Vajradaṁṣṭrāya Namaḥ | जो वज्र दाँत वाले हैं |
| 106 | विश्वनाथ | ॐ विश्वनाथाय नमः। | Om Viśvanāthāya Namaḥ | जो सम्पूर्ण लोकों के स्वामी हैं |
| 107 | रुद्रनाथ | ॐ रुद्रनाथाय नमः। | Om Rudranāthāya Namaḥ | जो रुद्र के प्रधान हैं |
| 108 | शिवाय | ॐ शिवाय नमः। | Om Shivāya Namaḥ | परम शिव स्वरूप |